Spruitensoep met spekjes

Frisse dagen, gure wind, donkere lucht. Deprimerend, niet?

Iets wat mij altijd kan opbeuren is een lekker gerechtje dat ik met zeer veel genot kan verorberen. I’m a fool for food …

Hoewel er niet veel mensen fan zijn van spruiten, is het wel een topingrediënt om een hartige, winterse soep mee te fabriceren. Waarom? De structuur van spruiten zorgt voor een dikke massa, wat net iets meer winters aanvoelt, niet? Bovendien geeft het geheel een mooie, groene kleurtje. En de spek die erbij komt? Ja, hallo ! Spek is altijd een goed idee.

Wat heb je nodig om deze heerlijke soep te maken? (4p)

  • boter of olijfolie
  • 500 gram groene spruitjes
  • 1 dikke ajuin
  • 1/2 preistengel
  • 1 teentje look
  • 2 liter kippenbouillon of groentebouillon
  • 1 dikke aardappel
  • snuifje tijm
  • snuifje oregano
  • snuifje peper
  • snuifje nootmuskaat
  • spekblokjes (of reepjes naar wens)

Altijd zeer belangrijk: was al je groentjes goed. Niemand wilt een zanderige textuur terugvinden in zijn eten, en spruiten zijn nu eenmaal ‘koolachtigen’ die in allerlei lagen verrassingen kunnen tevoorschijn toveren.

Zet je oven op 180°. When in doubt about de warmte van een oven om te bakken, kan 180° nooit kwaad. Zo zorg je er alvast voor dat je eten nooit te snel aanbrandt voor het gaar is.

Eens voorverwarmd: verspreid de spek over een bakschaal (best met bakpapier) en bak zo’n 7 minuten tot ze lekker krokant zijn.

Schil de ui grof. De soep wordt achteraf toch gemixt. Bak ze aan in een soepketel in wat boter of olijfolie naar keuze.

Snij de kontjes van de spruiten, versnij de prei – en gooi ze allebei bij de ui. Er is geen nood om de uien lang aan te bakken, dat doet ze enkel bruin worden, waardoor je soep verkleurt.

Roer een beetje om en voeg de gepelde lookteen toe. Eens de spruiten even de pot hebben geraakt, kun je reeds de bouillon bijvoegen. Hier kan je ook perfect groentebouillon voor gebruiken, maar kippenbouillon heeft toch altijd mijn persoonlijke voorkeur weg.

Snij de aardappel in grove stukken en voeg toe. Hoe groter de stukken aardappel, hoe langer het duurt eer ze gaar zijn.

Voeg nu je kruiden toe: tijm, oregano, peper en nootmuskaat. Niet overdrijven met peper en nootmuskaat. Groenten zoals spinazie, waterkers en spruiten geven, vind ik, al een soortgelijke smaak af, waardoor het snel “te” wordt.

Soep moet helemaal niet lang koken, dus hou het 20 minuutjes in ’t oog. Kook op een hoog vuur tot het begint te pruttelen. Haal dan je mixer boven en maak een glad geheel van de soep. Proef. Beoordeel. Voeg kruiden toe naar keuze; smaak is iets heel persoonlijks.

Werk af met de spekblokjes en al dan niet wat kruiden die je rond hebt slingeren. Bieslook past hier goed bij, net zoals versnipperde peterselie.

Wil je er wat room bij? Waarom niet. Laat je helemaal gaan: dit is JOUW soep! Smakelijk …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s