Aardappelsalade met bieslook

Heerlijke aardappelsalade. Op je boterham. Naast je vlees. Als tussendoortje. Het allerzaligste in de zomer!

Niets zo simpel en lekker als onze oer-Vlaamse klassieker.

Hoe wij hem maken? Geen zorgen, hier kan zelfs de grootste keukenkluns mee aan de slag!

Wat heb je nodig?

  • 4 grote aardappelen (vastkokend)
  • 2 grote eetlepels mayonaise
  • 2 eieren
  • snuifje zout
  • snuifje peper
  • bieslook handjevol
  • Optioneel: sjalotje of spekblokjes

ZO simpel dat het zelfs geen recept zou nodig hebben, maar voor sommigen is alle begin moeilijk. Het geheime ingrediënt bij dit gerecht? Niet overdrijven.

Schil de aardappelen. Snij ze vervolgens in kleinere stukken. Ik blijf het herhalen: hoe groter de aardappelstukken, hoe langer het duurt eer ze gaar zijn.

Doe de stukken aardappel in een ruime kookpot. Laat vullen met water tot de aardappelen goed onder staan (water verdampt terwijl het kookt, dus het level zakt naarmate het staat te pruttelen).

Doe daar een goeie snuif zout bij. Bij mij kan het nooit genoeg zijn!

Zet het vuur op maximum en laat de aardappelen koken.

TIP: hoe weet je of de aardappelen gaar zijn? Natuurlijk hangt ook veel af van persoonlijke voorkeur, maar bij mij mag mijn vork er los doorprikken. Voel ik geen weerstand meer, zijn ze gaar voor me. Heb je ze liever iets harder? Wacht dan tot je er ook door kan prikken, maar net dat vaste structuurtje nog voelt.

Kook eveneens de eieren. Mijn perfecte gaartijd? 11 minuten vanaf het moment dat ze in het hete water gaan. Doe dit snel nadat je aan de aardappelen bent begonnen, de eieren moeten nadien namelijk nog eventjes afkoelen.

Mayonaise komt in alle soorten en geuren. Hou je van verse mayonaise? Top! Maar als het snel moet gaan, is een kant en klare versie net zo goed. Ik hou van de mayo’s met citroen en ei in, sommigen verkiezen enkel ei. Opnieuw: dit wordt jouw aardappelsalade, dus kies wat jij het lekkerste vindt.

Eens de aardappelen en eieren gekookt zijn moet je 2 dingen doen.

  • De aardappelen moeten even afkoelen in de koelkast. De warmte van de pas gekookte aardappelen zijn namelijk én niet geschikt om ze nog kleiner te snijden én niet goed voor de mayonaise die je zult toevoegen.
  • De eieren moeten schrikken onder koud water. Ja, zo noemen ze dat. Gieten het hete water af en laat een minuutje de ijskoude kraan erover lopen.

Schil de eieren. Haal de afgekoelde aardappelen uit de koelkast en snij deze in kleinere stukjes. Doe hetzelfde met de eieren. Heb je zo’n eiersnijder? Leg het ei eerst in de lengte op het instrument. Leg de schijfjes dan horizontaal op de snijder en snij opnieuw. Nu heb je dunne reepjes!

Meng de aardappelen en de eieren samen. Voeg de mayonaise toe. Begin met 1 lepel. Meng. Voeg de tweede toe. Meng. Kijk of dit voor jou voldoende is. Ik hou niet van zo’n ‘vettige’ massa, de aardappelen mogen gerust nog zichtbaar zijn en niet zwemmen in de saus.

Nu is de truc: je mag écht overdrijven met zout en peper hier MAAR dit is naar smaak, dus hou je in en voeg beetje bij beetje toe in plaats van de boel in 1 keer te verpesten!

Snipper de bieslook. Meng deze nogmaals onder de salade.

Wil je nog een stapje verder gaan? Snij een sjalotje fijn en voeg hem toe. Of wat met spekblokjes om er een meer gerecht-gevoel aan te geven? Altijd lekker.

Nu houden we hem lekker vegetarisch.

Smakelijk !

Verse aardappelsalade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s