Krab chowder

Des winters als het regent, dan zijn de paadjes diep …

Dan komt een lekker soepje altijd als geroepen. Ik ben grote fan van die soepjes die net iets specialers zijn. Eentje met een hoekje af, met dat catchy smaakje. Mijn crab chowder is er zo eentje.

Chowder betekent zoveel als dit “soort soep of stoofpot die vaak wordt bereid met melk of room en wordt verdikt met gebroken crackers, gemalen scheepsbiscuit of een roux”. Nouja, het klopt. Ook deze soep is een handful om te maken.

Maar totally worth it.

Hoe maken we het? 4p

 • 2 rode paprikas
 • 2 dikke aardappelen
 • 1 ajuin
 • 2 teentjes look
 • 2 liter kippenbouillon
 • surimi naar keuze (ik zorg altijd dat de soep bomvol zit)
 • 1 dl melk of room
 • 3 eetlepels bloem
 • 1 blik maïs
 • snuifje paprikapoeder
 • snuifje chili poeder
 • snuifje peper
 • snuifje oregano
 • snuifje tijm
 • 1 blaadje laurier
 • bieslook om af te werken en op de foto staan ‘soepparels’ (de krokante balletjes)

Je kunt kiezen om de roux apart te bereiden en deze achteraf bij te voegen. Perfect mogelijk! We kennen het allemaal: je neemt wat boter, smelt die in een pot op het vuur. Eenmaal gesmolten voeg je de bloem toe en roer je tot je een gladde massa hebt die na een minuutje bakken naar koekjes begint te geuren. Haal dan best je pot van het vuur en voeg beetje bij beetje melk toe toe je een dikke saus bekomt. Zo: een basis roux!

Maar ik doe het anders. Waarom? Als je dagelijks liters en liters soep moet maken, heb je al eens een shortcut nodig. En die hebben we altijd snel gevonden.

Ook al ben ik gek van koken, voor mij mag het ‘snel’ gaan (op een verse bisque d’homard, stoofvlees of videe na). Uren en uren in de keuken staan kan best eens leuk zijn, maar geef toe: als het voor jezelf is, of gewoon als avondeten voor je kroost ben je er graag zo snel mogelijk vanaf. In de Spoon @ Noon sta ik om 8u ’s morgens te koken. Dat is voor mij ook prettig als het snel gedaan is.

Dus, MY WAY:

Snij de paprika, look en ui in grove stukjes, deze soep wordt eerst nog gemixt voor we hem serveren. Schil de aardappelen en snij ze wat fijner.

Je neemt een grote (soep)pan. Laat boter smelten. Doe er de ui en de look bij. Roer even om, maar niet te lang – het wordt snel bruin.

Daarna volgen de paprika en stukken aardappelen. Roer even om, maar zorg opnieuw dat ze niet te hard aanbakken. De bedoeling is dat de boter wat rond de groenten gaan “plakken”. Want de volgende stap is hier belangrijk bij: we voegen bloem bij. Strooi deze over de groenten en begin te roeren, zodat alle groenten een laagje krijgen. Wacht nu niet meer te lang, want bloem in een pot kan vieze dingen doen. Voor je’t weet staat je soeppot urenlang te weken om de korst los te krijgen.

Overgiet na 1 minuutje met de kippenbouillon (of water en voeg daarna de bouillonblokjes bij). Roer alles opnieuw goed door, dat ga je de hele tijd moeten blijven doen.

Voeg kruiden toe: chilipoeder, paprikapoeder, tijm, laurier, oregano en peper. Nu moet de soep al een mooie kleur beginnen krijgen, want de bloem maakt hem witter.

Laat de soep een half uurtje koken, de aardappelen moeten namelijk mooi gaar zijn. (Wel af en toe roeren of je bodem brandt aan). Haal dan het blaadje laurier uit de pot en mix de massa tot een gladde soep. Normaal heeft hij nu dankzij de bloem-mengeling al een mooie dikte.

Het is tijd om hem af te werken: haal de surimi boven en kneed deze met je vingers tot fijne sliertjes. Voeg toe. Haal het blik maïs boven, laat leeglopen en voeg de blokjes toe. Roer opnieuw om.

Op het einde voeg je wat melk of room toe. Vermits de bloem erbij zit, zal de melk in principe niet te dun zijn, maar kijk wat het resultaat is – room zorgt altijd voor meer volume omdat het “vetter” is.

Hey, je soep is klaar! Schep uit in bordjes, versier met wat bieslook, soepparels, croutons of ander lekkers en smullen maar. Wedden dat je instant warm krijgt? Deze soep is al zo goed als een maaltijdsoep, maar kook er wat rijst bij en je hebt gegeten voor de rest van de dag.

Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s